Hondenpension zonder hokken, hondenschool en gedragsbegeleiding
 

Avonturiers en stropers

Een hond raakt zoek – de nachtmerrie voor iedereen die honden van een ander verzorgt.

Meestal wordt er ook helemaal niet over gepraat – de kop in het zand steken heeft echter nog nooit kunnen voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent. Je bewust zijn van risico’s is een voorwaarde om maatregelen te nemen om de kans op ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

Het terrein waar de honden verblijven als zij buiten zijn is geheel omheind en toegankelijk via sluizen. In het hek is heel veel geinvesteerd, want het moet ten slotte veilig zijn. Het hek is 2,25m tot 3 m hoog en heeft aan de bovenkant een schuine hoek naar binnen. Onderaan is het rondom ingegraven en is bovendien een draadgaasmat op de bodem en aan het hek bevestigd zodat er niet onderdoor kan worden gegraven. Mijn Podenca Lucy heeft het hek in de verschillende stadia van de bouw getest en ons door haar vindingrijkheid bijna laten vertwijfelen – een bewegende grashalm op het weiland buiten het hek is genoeg om haar alles op alles te laten zetten om achter wat er ook bewoog aan te gaan.

De ervaring in de afgelopen jaren heeft geleerd, dat honden hier niet proberen uit te breken. “Ervaren” honden checken wel of er een gat aan de onderkant te vinden is, maar dan is het ook goed. Ik heb het idee, dat als honden de hele tijd de begrenzing van een hek tegen komen, zij eerder proberen uit die begrenzing te komen. Hier kunnen honden zoveel lopen en rennen zonder meteen voor een hek te staan, en hebben ze zo veel ruimte om druktes uit de weg gaan, dat de noodzaak er eenvoudig niet is.

Maar… zelfs bij mensen lukt het niet altijd om ze binnen zwaarstbeveiligde instellingen te houden. 100% zekerheid is er dus ook hier niet – 99,9% wel!                            

Ziekte en ongevallen:

Bij de minste twijfel omtrent de toestand van je hond zal ik hem presenteren bij de dierenarts. Mocht deze een ingrijpende behandeling voorstellen zal ik ter plekke contact met je opnemen en overleggen (als het geen levensbedreigende toestand is waarbij meteen gehandeld moet worden!).

Beestjes
:
Heel belangrijk is dat bij de inentingspapieren vermeld staat wanneer de hond voor het laatst tegen teken en vlooien behandeld is, en waarmee. Regelmatig heb ik honden met een vlooienallergie over de vloer, die niet door besmetting van een onbehandelde hond het risico hoeven te lopen zich open te moeten krabben/bijten! Als je hond tijdens zijn verblijf opnieuw behandeld moet worden zal ik hiervoor zorgen en de kosten bij jullie declareren.

N.b: Knoflook, kralenkettingen en andere huismiddelen reken ik niet tot een afdoende behandeling tegen vlooien/teken en Frontline is m.i. niet (meer) effectief tegen teken – informeer bij de dierenarts!

Verwondingen:

Een enkele keer gebeurt het dat honden, ook als die verder goed met elkaar overweg kunnen, in conflict raken. Hoewel honden door hun lichaamstaal uitstekend in staat zijn conflicten niet te laten escaleren (en hier ook naar streven!), kan het toch gebeuren dat een hond gewond raakt. Hetzelfde geld voor spel: honden spelen soms wild. Onze taak is erop toe te zien dat het voor beiden spel blijft, dat beide partijen lol hebben en niet alleen maar één van de twee. En regelmatig moeten wij iets onderbreken, bv jachtspelletjes, als het te wild wordt. Wij kunnen echter niet voorkomen dat nooit iets gebeurt. Wij kunnen, gezien de grootte van het terrein, ook niet altijd alle honden in het oog houden en weten daarom ook niet altijd wie wat heeft gedaan. En het kan zelfs gebeuren, dat een bv zwarte hond met veel vacht een klein wondje heeft dat wij niet hebben opgemerkt. Het nadeel van kleine wondjes is, dat zij onopgemerkt snel dicht gaan en vervolgens door het vuil dat in de wond zat een absces kan ontstaan.

Omdat bij verwondingen meestal geen ‘schuldige’ partij aan te wijzen is, draagt elke eigenaar in principe de eigen dierenartskosten (uitzonderingen daargelaten, en ter beoordeling aan mij). Dit betekent, dat het kan gebeuren dat je hond een bijtwond heeft, waarvoor je zelf de dierenartskosten moet betalen.
Gemiddeld hebben wij per jaar 3 tot 4 keer een verwonding waarvoor de dierenarts moet komen – niet slecht bij een gemiddelde van 25 honden per dag, vinden wij zelf.. Dat zijn dan bijna allemaal gevolgen van renspellen, waarbij degene die de haas speelt wordt afgestopt door een andere hond.

Gelukkig heb ik een zeer prettige en kundige huisdierenarts (Dr. Marquardt), die alle tijd neemt voor je hond mocht er iets aan de hand zijn, en niet schoomt met collega’s te overleggen als hij er zelf niet uitkomt. Bovendien komt hij (behalve als er iets ingewikkelds moet gebeuren) dag en nacht aan huis. Voor de honden, die toch al in een vreemde omgeving zijn, is dat heel prettig want ze hoeven niet ook nog zo’n nare praktijk binnen. Meestal hebben ze niet eens in de gaten dat ze met een dierenarts te maken  hebben – jullie wel, want je krijgt de rekening (die in Duitsland overigens over het algemeen wat prettiger uitvalt dan in Nederland, behalve buiten kantoortijden, dan word je er ook niet vrolijk van).

Als het ingewikkelder wordt rijden we naar een dierenkliniek. Als het nog ingewikkelder zou worden, zouden we ook naar de universiteitskliniek in Utrecht rijden – we gaan echter niet naar je eigen dierenarts (waar de behandelend dierenarts natuurlijk wel telefonisch mee zou kunnen overleggen).

Voor bezoeken aan de kliniek berekenen wij reiskosten gelijk aan het ophalen/brengen en een toeslag van € 20.-

Honden met een aandoening
Vanzelfsprekend krijgt je hond hier dezelfde medicatie als thuis. Wij benodigen buiten de medicatie een duidelijke instructie van jullie en de originele verpakking, zo dat wij weten wat wij geven en dit zo nodig ook aan de dierenarts hier kunnen vertellen.

Wondverzorging is geen probleem, maar wij kunnen geen honden opvangen die (nog) een kap moeten dragen. Dat is in een groep voor de hond niet te doen.

Als verbanden gewisseld moeten worden en/of wonden gespoeld moeten worden, berekenen wij daarvoor een toeslag (gelijk aan het troetelprogramma).

Honden die buiten niet bij de groep mogen zijn, bijvoorbeeld omdat zij aan het revalideren zijn na een operatie of om een andere reden niet belastbaar zijn en aan de riem moeten worden uitgelaten, kunnen alleen bij uitzondering bij ons logeren. Zij moeten individueel worden begeleid en uitgelaten en hiervoor berekenen wij een toeslag van € 26.- per dag.

                                                                                       
 

Kaart
Opbellen
E-mail